På ett äldreboende kan det vara svårt att tillgodose samtliga patienter med den vård och omsorg de behöver i alla lägen. Arbetskraften kan vara bristande, resurserna inte tillräckliga och tiden knapp, och det oavsett om det gäller ett äldreboende, vårdhem eller patienter i privata bostäder.
Genom att installera ett personlarm eller trygghetslarmet i patienternas hem, i deras rum eller fästa den runt deras handled kan de ha tillgång till larmknapp alla tider på dygnet, oavsett plats och situation. Tack vare att larmknappen är placerad för smidig och direkt åtkomst finns den alltid inom en trygg räckvidd för patienten i fråga. Tryggt och säkert, även vid nödlägen, trots att personal inte alltid finns på plats!
Trygghetslösningar med larmknapp
Beroende på vilken patient det gäller kan ett larm med larmknapp installeras på olika sätt. De kan installeras i rummet på en plats som är lätt för patienten att nå, eller fästas i ett boende för tillgång när det behövs. På så sätt är det även möjligt för andra att larma om något skulle hända en viss person.
Ett trygghetslarm eller personlarm med larmknapp kan också bäras av en patient om designen är mobil. Då kan patienten känna sig trygg med att alltid ha nära åtkomst till knappen, oavsett plats och situation. Är uppkopplingen mobil fungerar den även utomhus, vilket gör att de äldre kan ha en fortsatt aktiv livsstil även på egen hand.
Så fungerar det
För att en äldre patient på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte har möjligheten att bo helt på egen hand är det möjligt att installera en larmknapp i boendet.
Larmknappen installeras genom att man sätter upp ett trygghetslarm i ett rum eller någonstans i en bostad, som personen i fråga sen kan trycka på för att larma tillagda kontakter, personal eller larmcentral. Vid larm skickas signaler automatiskt ut till ett system, där anhöriga mottagare sen kan ta emot larmet för att agera efter behov.
Tack vare att systemet och trygghetslarmet är kopplade till GPS master är mottagningen tillgänglig och stabil i alla lägen – med en mobil larmknapp kan det alltså även användas utanför hemmet för flexibel tillgång i vardagen.
Vissa larmknappar går också att koppla upp till Wifi får stadig uppkoppling även i hemmet. Gäller det en plats utan täckning kan enheter kopplas samman för utkskick av signaler ändå. Med andra ord är ett trygghetslarm med larmknapp en mångsidig lösning som kan göra stor skillnad i vardagen för äldre i behov av lite extra hjälp.
Underlättar för personal och patienter
Trygghetslarm eller personlarm med tillhörande larmknapp är en trygghetslösning som definitivt underlättar för både personal och patienter.
Om det råder personalbrist, om arbetarna är underbemannade, om resurserna inte är tillräckliga eller om tiden inte räcker till kan en larmknapp se till att patienter i behov av vård och omsorg kan prioriteras vid behov för att få den hjälp de behöver.
Samtidigt behöver inte personalen oroa sig för att inte räcka till eller inte finnas på plats vid akuta lägen – en patient som befinner sig i en nödsituation har alltid tillgång att larma direkt till personal och larmcentral för att de ska komma till undsättning så snart som möjligt.
De sekunderna som vårdpersonalen kan spara på att patienten i fråga sänder ut egna larm vid behov kan vara avgörande för liv och död. Det är också en trygghet för båda parter att denna funktion finns, för det är inte alltid helt självklart att ropet på hjälp kommer fram i tid om avståndet mellan dem är för långt.
Smidig hantering för samtliga
I och med att en larmknapp och dess funktioner kopplas upp till ett tillhörande system är det möjligt för all behörig personal att enkelt få åtkomst till hantering och mottagande. Samtliga larm och kommunikation som sker via patientens enhet mottages i systemet för snabb åtkomst för de som kan hjälpa till och rycka ut vid behov.
Såväl personal och nära anhöriga som larmcentral och vårdare meddelas om ett larm har utlösts via en larmknapp hos en patient. Kommer systemet också med spårningsfunktioner kan man direkt via en karta positionera var larmet kommer ifrån för att söka upp personen i behov av hjälp. Smidig hantering möjliggör snabba ageranden och livsavgörande vård!