Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som kan komma till stor användning på flera olika sätt och för flera olika personer. Vi på Senisor erbjuder trygghetslarm specifikt utformade för användning inom äldrevården, där dess smarta funktioner och trygga lösningar kan öka tryggheten i vardagen för såväl de äldre som för personalen. Tack vare smarta spårnings- och larmfunktioner är det med ett trygghetslarm möjligt att både övervaka, spåra och positionera bäraren av larmet. Bäraren i fråga, det vill säga äldre eller funktionshindrade, kan även larma och kommunicera direkt via enheten vid behov.
Vad är ett trygghetslarm?
Oavsett om det gäller ett trygghetslarm, ett personlarm eller en personlig spårsändare med inbyggd GPS teknik så ligger fokus på två specifika användningsområden – spårningsfunktion och diverse larminställningar. Dessa funktioner kan komma till stor nytta inom just vård och omsorg, inte minst på äldreboenden och vårdhem.
Övervakning och spårning i realtid
Med ett trygghetslarm fäst runt handleden, installerat i ett hem eller uppsatt i ett boende kan ansvarig personal eller nära anhöriga alltid hålla koll på de äldre, även på avstånd. Trygghetslarmet sänder ut signaler via GPS master och vårt tillhörande system. Det gör i sin tur gör att larmets exakta position kan visas i realtid på en karta, utan störningar och hinder.
På så sätt är det alltid möjligt att övervaka en person utan att personalen själva behöver befinna sig i samma rum, gå bredvid eller ha möjlighet att ta sig dit snarast. Övervakningen är konstant om man så önskar – bärarens rörelser och position finns alltid tillgängligt att se över direkt i systemets kartor.
Trygga larm och säkra varningar
I och med att ett trygghetslarm även kommer med diverse olika larmfunktioner är det alltid möjligt för bäraren av larmet att larma om en nödsituation eller ett krisläge uppstår. Äldre patienter kan ramla, skada sig, trilla omkull eller drabbas av akuta anfall – där finns larmet tillgängligt i alla lägen.
Varningar skickas ut om användaren utsätts för en farlig situation men inte kan larma på egen hand. Trygghetslarmet har en lättåtkomlig larm- och panikknapp för direkt åtkomst vid behov, oavsett plats, läge och situation.
Skulle användaren av larmet känna ett behov av att kommunicera med personal, larmcentral eller nära anhörig kan man med tvåvägskommunikation sköta det direkt via enheten. Denna funktion är också bra om de behöver hjälp med något, så som vardagssysslor eller toalettbesök.
Tvåvägskommunikationen ökar även tryggheten och underlättar i alla situationer för nära anhöriga och vårdpersonal. Via enheten kan personalen i fråga stämma av så att allt är okej oavsett bärarens tillstånd eller behov. Det går även att lägga in flera kontakter och telefonnummer om så önskas.
Hur fungerar ett trygghetslarm?
Tack vare att ett trygghetslarm alltid kommer med ett tillhörande larm- och spårningssystem är hantering och användning enkel för alla inblandade. Det enda som krävs är att de som vill övervaka en viss person kopplar upp sig till systemet via sin digitala enhet. Ska flera ha tillgång till övervakning, spårning och att ta emot larm kan olika användare läggas till.
Väl inne i systemet har du som användare tillgång till att övervaka, spåra och positionera patienterna på äldreboendet. Uppkopplingen är mobil och är därmed alltid stabil oavsett tid och plats. På så sätt är positioneringen exakt i realtid, och alla larm och kommunikation mottages så fort något inträffar.
Hantering och anpassning efter användare
I systemets inställningar kan både användare av trygghetslarm och möjlig övervakare/ ansvarig personal anpassa larmet efter användning, behov och syfte. Ska trygghetslarmet användas för en person på ett äldreboende kan ni lägga till avvikelselarm och varningar för olika situationer.
Ska ett trygghetslarm användas för ett helt hem eller i ett visst rum är det bra om ansvarig vårdpersonal för den avdelningen har tillgång till inloggning. Oavsett är all hantering väldigt enkel och kan skötas snabbt och smidigt. Trygghetslarmet kan anpassas efter användare för mångsidigt bruk.
När använda ett trygghetslarm?
Ett trygghetslarm och dess smarta funktioner är väldigt användbart inom de flesta områden när det kommer till äldrevård och äldreomsorg. Det gäller även vårdhem för funktionsnedsatta och personer i behov av lite extra hjälp och stöd.
Med tanke på att ett trygghetslarm fungerar i alla lägen, i alla situationer och på alla platser dygnet runt är det en lösning som utan tvekan ökar tryggheten i vardagen för både äldre och ansvarig personal.
Ropet på hjälp är alltid nära, och bäraren av larmet kan känna sig säker på att alltid nå fram till personer som kan hjälpa till vid behov. Om de äldre känner sig ensamma kan de alltid kommunicera, och är vårdpersonal i behov av att säkerställa en situation kan de göra det via telefonen. Vill du hålla koll på någon finns övervakningen alltid tillgänglig.
Trygghetslarm gör stor skillnad
Med ett trygghetslarm kan de äldre ha en fortsatt aktiv livsstil trots brist på närhet, kontakt eller vårdpersonal på boendet. Funktionsnedsatta kan få den hjälp de behöver utan att känna sig fängslade i ett hem eller begränsade på plats. Vårdpersonal och ansvariga personer har möjligheten att övervaka, spåra eller se efter en patient utan att befinna sig på plats.
Det finns med andra ord oändligt många fördelar med ett trygghetslarm och dess tillhörande spårnings- och larmsystem. Öka tryggheten i vardagen för de äldre och förbättra tillvaron på ett äldreboende genom att investera i trygghetslarm!